HIX

(Hollósi Information eXchange)

Rómaiul: X.... IX.... VIII.... VII.... VI.... V.... IV.... III.... II.... I.... ????

-Nyilvános magán-információs rendszer a közösség szolgálatában.

-Szolgáltatásai bárkinek ingyen a rendelkezésére állnak, aki azokat a lehetõségek keretein belül, jóindulattal használja.

-Becslések szerint közel 15,000 ember használja 45-50 országból, a legtöbben az Egyesült Államokból és Magyarországról.

-A HIX szolgáltatások magyar nyelvûek (a néhány kivétel külön jelezve van). A több mint 45 országban élõ olvasók és írók egyetlen közös nyelve a magyar. Nem igaz, hogy mindenki tud angolul (németül, franciául,...). Idegennyelvû betétek ezért csak olyan esetben kívánatosak, ha a szöveg elegendõen fontos és a lefordítása túlzott erõfeszítést kívánna.

Minden újságra jelentkezhetsz egyetlen levéllel, ha írsz a subs-all@hix.com címre. Leveleda tárgy és szövege lényegtelen.

Ugyanakkor minden újságot le is mondhatsz egyetlen levéllel az unsubs-all@hix.com címen.

Automatikus segítséget is kérhetsz a help@hix.com címen. Leveled tárgya és szövege szintén lényegtelen. Erre válaszként megérkezik (e-mail-ban) egy átfogó ismertetése a HIX-en keresztül elérhetõ listáknak, parancsoknak, egyéb lehetõségeknek...

Fontos: Néhány újság moderált!

Fontos 2: Mielõtt bármelyik "újságba" cikket küldenél be, feltétlenûl olvasd el a HIX ETIKETT-et, melybõl megtudhatsz néhány alapszabályt a HIX -en való viselkedés alapszabályaiból!


E-mail -ban elérhetõ szolgáltatásai a HIX-nek:

HÍRSZOLGÁLTATÁSOK
HÍRMONDÓ

Budapesten szerkesztett napi hírek, megjelenik hetente haromszor.

A HIRMONDÓ önköltségi alapon önkéntes adomanyokból fenntartott non-profit szolgáltatás. A terjesztési listájára való jelentkezés semmiféle anyagi kötelezettséggel nem jár. Ha azonban úgy gondolod, hogy a HIRMONDÓ létrejöttét anyagilag támogatni kívánod, adományodat sziveskedj az itt feltüntetett módon elküldeni.


MOZAIK

Különbözõ rendszeres hírforrások rendszeres híreinek gyûjteményét közli, többek között tõzsdei híreket, a Duna TV mûsorát, új könyvek listáját, valutaárfolyamokat, valamint a Voice of America, a Radio Free Europe és a Radio Liberty magyar vonatkozású híreit. Megjelenik, ha van hír.


NARANCS

A Magyar Narancs Internet-kiadása. Az e-mail kiadás a szerkesztõség által válogatott cikkeket tartalmazza. Megjelenik minden kedden, tehát az újságosstandra való kerulés ELÖTT két nappal.


FÕ LEVELEZÉSI LISTÁK
TIPP

Általános politikamentes információs újsag, ötletbörze, ahol többek között megkeresheted ismerõseidet, felteheted kérdéseidet, és elmondhatod legújabb és legjobb ötleteidet másoknak. Nem kereskedelmi célu (tehát ha valamibõl 1-2 db-ot akarsz adni/venni) magánhirdetések engedélyezettek, kereskedelmi céluak azonban nem!


GURU

Technikai, számitógépes ötletbörze, tanácskérõ, mindentudó. Hirdetési melléklettel.


MÓKA (viccek, tréfák)

A világ legjobb és legrosszabb viccei... (egy részük "vaskos").TEMATIKUS LEVELEZÉSI LISTÁK
RANDI (-moderált)

A HIX ismerkedõ és társtaláló magazinja!


KORNYESZ (-moderált)

Környezetvédelmi magazin, vitafórum, és minden egyéb.


JÁTÉK

A szamítógépes játékok kedvelõinek fóruma.


OTTHON

Otthonteremtõk lapja.


SPORT

A sportok kedvelõinek.


KULTÚRA

Kultúrális témák.


DOSZ

A Doktoranduszok Országos Szövetségének információs fóruma. Kérünk, a listát csak a doktori képzéssel kapcsolatos hírek terjesztésére, illetve az azzal kapcsolatos vélemenyed kifejtésére használd.


HIRDÉTES

A TIPP és GURU hirdetési mellékleteinek összesítése.

Fontos: (magán)hirdetésedet a következõ újságokba adhatod fel: TIPP, GURU, KORNYESZ (témától függõen, és csak az egyikbe); a HIRDETÉS újságba közvetlenül nem lehet beküldeni, de minden hirdetés automatikusan bekerül.


UK

A UK-ban elõk, vagy oda készülõk ötletbörzéje.


NY

A NY-ban élõk, vagy oda készülõk ötletbörzéje.


BUDAPEST

Budapestiek ötletbörzéje.


TUDOMÁNY (-moderált)

Tudományos magazin.


WEBMESTER (webmEster, és nem webmAster! -moderált)

Internetes szakmai fórum.


TÁNC címmel folytatódik (tanc-l) levelezési lista , táncos lábú érdeklõdõk számára. A szint egyenlõre boogie-fantaszták és rock and roll õrültek uralják, de minden más tánc szerelmeseit is szeretettel varjuk. Ha túl nagyra duzzadna a lista, akkor majd részekre vágjuk.

Észrevettétek már, hogy azok az igazán boldog emberek akiknek van valami hobbijuk? Rózsaszín ködben úszva rendezgetik a bélyegeiket, órákon át dumálnak a kedvenc rózsáikról stb. Hát ilyenek ezek a táncosok is, minden a tánc körül forog náluk.


HIX-EN KÍVÜLI ANYAGOK ÖSSZEFOGLALÓJA A HIXEN
HUNGARY (angolul)

A könnyebb olvashatóság, és egységes szerkezetü archíválás érdekében a HUNGARY LIST napi forgalma olvasható a HIX HUNGARY újságban.


SCM

Mindazok részére, akik nem rendelkeznek NEWS (USENET) hozzáféréssel, a HIX elerhetõvé teszi a soc.culture.magyar csoport tartalmát az SCM nevü E-mail újságon keresztül. Az SCM tartalmaz minden cikket, kivéve a különbözõ E-mail listák tükörcikkeit, amelyeket egyebkent is lehet E-mailben olvasni.

Ha van NEWS (USENET) hozzáférésed, akkor általában azt célszerübb használnod a soc.culture.magyar olvasására.


HUDOM

A könnyebb olvashatóság, és egységes szerkezetü archíválás érdekében a magyar HUDOM-L E-mail lista napi forgalma elérhetõ a HIX-en HUDOM néven. A lista a magyar domain név szabalyzat kialakításával foglalkozik.


E-MAIL-LEL ELÉRHETÕ EGYÉB INFORMÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK
SENDDOC

Közérdeklõdésre számot tartó dokumentumok lekérdézesi lehetõsége.

A SENDDOC utasítás a szokásosnál nagyobb terhelést jelent, ezért lehetõleg délután 5-tõl hajnali 7-ig (EST, USA keleti part) használd.

Ha van WWW vagy GOPHER hozzáférésed, ugyanezeket a dokumentumokat sokkal gyorsabban, és sokkal egyszerübben tudod megnézni.


STORE

Dokumentumok elhelyezési lehetõsége a HIX dokumentumtárba. Leveled tartalma a SENDDOC "new" csoportjába kerül (ld. a SENDDOC leírását) az általad megadott néven. Ha mar volt olyan nevü dokumentum, akkor annak megváltoztatasa nem lehetséges - használj más nevet.


USER

Regisztrálja a valódi nevedet az újságokban való megjelenés számára.

Regisztació után a neved automatikusan bekerül a cikkeid fejlécébe (az egyébként is megjelenõ E-mail cimeddel együtt).

Névtelen módon beküldött cikkeknél a valódi név sem jelenik meg.


RADIR

A RaDir adatbázis célja, hogy egymás mail címét ne türelmet próbára tevõ nyomozással kelljen idõrõl idõre felkutatni, hanem egy központi helyrõl azonnal lekérdezhetõ legyen. Ha a címed megváltozik, egyetlen E-mail-lel törölheted a régi és beírhatod az uj adataidat.

Ha pedig valaki érdeklõdik irántad, a neved (ill. egyéb önkéntes adataid) alapján perceken belül megtalálhatja az éppen érvényes címedet.

A RaDir címlista csak azoknak a nevét és címét tartalmazza, akik kifejezetten kérik a RaDir-ra való felvételüket; minden egyéb címlista BIZALMAS.

LEGFONTOSABB NEM MAGYAR VONATKOZASU WWW SZOLGALTATASOK -A HIX -EN
FILM

A FILM a hálózatról letöltött film-értékeléseket tartalmaz, filmcímek szerint csoportosítva, azokank, akik szeretnek moziba járni, de szeretik elkerülni a rossz filmeket.

http://www.hix.com/film


PILOT

A PILOT repülési információkat tartalmaz elsõsorban magánpilóták számára: az amerikai vizsga kérdéseit/válaszait interaktív formában, a repülésben meghatarozó jelentõségü idõjárási elõrejelzéseket, radarképeket, és egy WWW-ablakot a legfontosabb repüléssel kapcsolatos NEWS (USENET) csoportokra.

http://www.hix.com/pilot


A HIX rengeteg lelkes és odaadó ember segitségével. Valamint több intézmény és cég kulcsfontosságú támogatásával mûködik. -köszönet érte !

MEGJEGYZÉSEK -A HIX -EL KAPCSOLATBAN
Aki viselkedésével a HIX és a közösség elvárásait sulyosan megsérti, azt a SUPERVISOR a HIX használatából kizárhatja.

A HIX újságokba (az egyes újságoknál jelzett esetek kivételével) névtelen, valamint (kivétel nélkûl) hamis feladójú cikkek beküdése nem engedélyezett.

A szabályos feladócímmel rendelkezõ, de esetleg valódi névaláírás nélküli, vagy becenevvel aláírt levelek (a hálózaton szokásos jelentés szerint) nem számítanak névtelennek.

A pontos formának nem megfelelõ levelek nyomtalanúl elnyelõdnek. Ha rövid idõn belül nem kapsz választ, valószínüleg elrontottad a levél formátumát. Ebben az esetben ismételd meg leveled a helyes formátumban. Ha továbbra sem kapsz valaszt, írj a SUPERVISOR címére.

Mivel a feldolgozás teljesen automatikus, ügyelj a formátumok pontos betartasara.

Az HIX serverek a leveledben lévõ utasításokat általaban rövid idõ alatt végrehajtják, azonban a tényleges válaszidõ a hálózatok terheltségétõl függõen több óra is lehet.

Azonos tartalmú leveleidet ne ismételd meg 4-6 óran belül!

Sikeres bekapcsolodast!

Hollósi Józsi. /HIX/

supervisor@hix.com
vissza egy oldalt


© 1997 Webujság