Asztma

Fitoterápia -azaz - a növények a gyógyításban

Az asztma az allergiás betegségek egyike; jellemzõje, hogy a hörgõk mindenféle külsõ ingerre különlegesen érzékenyek. Léteznek provokál tényezõk, az asztmás egyénnél azonban elõször különféle allergiás reakciók jönnek létre, vagy pl. akár egy szénanátha is lehet a kezdet, és fokozatosan alakul ki az asztma. Tünetei: a hörgõk és a nyálkahártya különlegesen érzékennyé válik. Megduzzad, és sûrû váladékot termel, miáltal a hörgõk beszûkülnek. Bizonyos faktorokra kimondott asztmás görcs alakulhat ki. Ám betegségnek vannak tünetmentes és hullámszerûen visszatérõ fulladásos idõszakai, amikor a légzésben az asztmás görcsök mellkasi sípolással, búgással nyilvánulnak meg. A kiváltó okok lehetnek: házi por, mikroorganizmusok, stb.

Az asztma gyógyításához törvényszerûen hozzátartozóan a gyógynövények, már csak azért is, mert az orvoslás által használt szalicil származékú láz- és fájdalomcsillapítók maguk is provokálhatnak asztmás görcsöket. Így náthánál érdemesebb izzasztó gyógynövényeket adni, mert ezek nem provokálják ki az asztmás görcsöket, és az alkalmazásuk is kellemesebb. Jól használható még erre a hársfa- és a fekete bodza-virág, a fûzfakéreg, a nyárfarügy és a rozmaring.

Az asztma természetgyógyászati kezelésének lehetõségei:

 1. Speciális antiasztmatikus gyógyszerek melyeket addig kell szedni, amíg a fitoterápiás kezelés és a vegetáriánus koszt nem segít.
 2. Hörgõ- és tüdõgyulladás esetén az antibiotikus kezelés szükséges.
 3. Olyan gyógynövényeket is , amelyek speciálisan tágítják a hörgõket. Ide tartozik a pemetefû, a szúrós gyöngyajak, a kakukkfû, a cickafarkfû- virág és a vérehulló fecskefû: A vérehulló fecske fûnél a biztonság érdekében feltétlenül szükséges betartani az adagolást! Naponta csak két szer szabad fogyasztani 1 kávéskanálnyi mennyiséget a szárított növénybõl.
 4. Olyan gyógynövényekkel való kezelés, amelyek elõsegítik a sûrû hörgõváladék felszakadozását. Ezzel javul az asztmás beteg állapota, és az állandó hörghurut nem provokál görcsös köhögést. Ide tartoznak a szaponinokat tartalmazó gyógynövények: az ökörfark kóró-virág, a százszorszép virág, a kankalin gyökere és virága, a szappanfû gyökere és az édesgyökér. Ide, soroljuk még az aromás gyógynövényéket: a cickafarkfû virágát, a kakukkfüvet, a szurokfüvet, az édesköményt, a majoránnát, a bazsalikomot és a borsmentát.

A fitoterápiás kezelés elõnye abban nyilvánul meg legjobban, hogy a gyógynövények segítségével a hörghurut gyorsan megszûnik, a gyulladásban lévõ nyálkahártya megnyugszik és nem termel több váladékot; így az asztmás görcsök esélye a minimumra csökken Ha az asztma pszichés (idegi eredetû. akkor sokat segíthet a pozitív gondolkodásmód, vagy is a beteg gondolkodásmódjának áthangolása a gyógyulásra. Ezáltal a szervezet ellenálló képessége nõ azokkal az allergénekkel (külsõ allergiát okozó tényezõkkel) szemben, amelyek az asztmás állapotot provokálják. Aki asztmában szenved. talán nem is meri elhinni, hogy a természetgyógyászat csaknem tünetmentessé teheti betegségét!

De ehhez elõször is változtatni kell az életvitelen! Általános szabály, hogy a lakásból el kell távolítani azokat a rizikótényezõket amelyek provokálók. Ha a természetben van olyan allergén, melyet nem lehet eltávolítani, az esetben arra törekszünk, hogy a szervezetet erõsítsük, az immunrendszert aktivizáljuk (pozitív gondolkodással, éjfél elõtti alvással, erõsítõ gyógynövényekkel, pl. Echinacea-eseppek, ginsengkivonatok stb.).

Életreformunkból nem hiányozhat az aromaterápia alkalmazása: illóolajos gyógyfürdõk. a negyedórás külsõ aromaterápiás masszázsok a mellkasra, az aromaterápiás gõzölések és inhalálások, valamint az aromalámpa alkalmazása abban a helyiségben, ahol az asztmás s beteg a legtöbbet tartózkodik. Lényeges kérdés a táplálkozás is. Ismerek betegeket, akik a leghatásosabb szintetikus gyógyszereket használták, de nem érezték kielégítõen magukat a mellékhatások miatt. Emiatt szükségszerûen áttértek a fitoterápiás, aromaterápiás gyógymódokra, a vegetáriánus kosztra, és így meggyógyultak!

Ajánlom a következõ gyógynövénykeverékeket:

1, Recept:
 • szétzúzott fokhagyma 100 gramm,
 • reszelt torma 70 gramm,
 • méz 500 gramm,
 • vaj 100 gramm,
Jól összekeverjük, a hûtõben tároljuk, 3-szor naponta 7 evõkanállal fogyasszunk belõle.

2, Recept:
 • levendulavirág 25 gramm,
 • erdei mályvavirág 25 gramm,
 • martilapulevél 25 gramm,
 • cickafark fûvirág 25 gramm,
A tea elkészítése és adagolása: 1 teáskanálnyi mennyiséget kell leforrázni 2 dl vízzel. 15 percig hagyjuk ázni, majd leszûrjük. Naponta többször (3-5-ször) fogyasszunk 2 dl teát, erdei mézzel édesítve, mindig étkezés után.

3, Recept:
 • borsmenta 20 gramm,
 • macskagyökér 20 gramm,
 • cickafark fûvirág 60 gramm,
Ez a tea olyan betegeknek hasznos, akiknél pszichikai okok miatt jött létre a betegség. A teát úgy készítjük el. mint a 2. receptnél, de csak akkor, ha a macskagyökér majdnem teljesen porított. Ha darabos, akkor 10 percig kell fõzni a teát.

Kiegészítõ aromaterápiás kezelés esetén illatmécsesbe csöppentve a következõ növények illóolajai jöhetnek számításba: az eukaliptusz, a citrom, a borsmenta, a mirtusz, az izsóp, a szurokfû, a benzoe, a zsálya és a muskotályzsálya.

Végezetül annyit, hogy az asztma természetgyógyászati szempontból is komoly betegség. Minden beteget egyénileg kell megítélni és dönteni az állapotáról, a kezelésérõl. A természetgyógyászati megoldást mindenesetre meg lehet próbálni, de talán nem fog minden betegnél egyformán használni. Csak azoknak a betegeknek használhat igazán, akik hajlandók áthangolni magukat a pozitív gondolkodás módra, akik tudnak életstílusukon változtatni és végigcsinálják a fitoterápiás, vegetáriánus gyógymódokat.
(forrás...)


vissza egy oldalt
vissza az 'ezoterika' oldalra
A barátnőm méretei: 1024 x 768 x 256
vissza a Webújság kezdőlapjára

(c) 1997 Webújság 1615 Bp.Pf.:247. tel/fax 308-9539