Gyomorfekély

Fitoterápia -azaz - a növények a gyógyításban

A gyomorfekély pszichoszomatikus betegség - mint az ma már köztudott -, a gyógynövények mégis segíthetnek, ha összekötjük a kúrát lelki tisztulással. A gyógynövények a szellemi gyógyításba jól beleillõ élõlények. Miért?

- Azért, mert a gyógynövény összeköti a külsõ Napot a belsõ nappal. A gyógynövényekben a Nap energiája által keletkeznek azok a fantasztikus hatóanyagok, amelyek harmonizálják szervezetünket.

A gyógynövények - bekerülve a szervezetbe - összekötik a Nap energiáját - a gyógyító rezgést - a testben negatív rezgéseket mutató sejtekkel, és átváltoztatják õket pozitív rezgésû hullámhosszra. A fekélybetegségnek az állandó stressz, idegesség, lelki-szellemi túlterheltség az oka. Az érzelmileg zárkózott emberek betegsége ez, akik nem képesek levezetni a bennük felgyülemlett feszültséget, magukba fojtják gondjaikat, haragjukat. Ez a lelkiállapot felbontja szervezetünk hormonális egyensúlyát, ami végül is gyomorfekélyhez vezet. Közismert dolog, hogy ha valaki megijed, akkor elsápad. Ugyanígy a gyomorban is, ijedelem esetén "elsápad" a gyomorfal egyik része (legtöbbször a gyomor kis görbületén vagy a nyombél kezdeti szakaszán). Mivel a tartós idegfeszültség következtében gyomorsav túltermelés lép fel, s ahol úgymond elsápadt (összehúzódtak az erek) a gyomor, ott kikezdi a gyomorsav a gyomorfalat. A statisztikai adatok arról számolnak be, hogy kétszer annyi férfi szenved fekélyes betegségben., mint nõ. Nemcsak az idegileg labilis emberek szenvednek ebben a betegségben, de azok is, akik pedánsak, a tisztaságot, a rendet szeretik, és mindenféle eltérés az általuk felállított mércétõl feszültséget kelt bennük. A fekélyesek jól tudják, hogy mindig õsszel és tavasszal szenvednek legtöbbet.

A fekélybetegséget nemcsak a fájdalom, de vérzés is kísérheti, és ezt követi a gyengeség, az ájulás jelei. Vérzésre utal a széklet szurokfekete színe, de néha szabad szemmel is láthatók vérdarabkák a székletben.

A FEKÉLYBETEGSÉG GYÓGYÍTÁSA:

 1. Diéta: Naponta 10-12 étkezés szükséges, és mindig csak keveset egyen a beteg. Nem kívánatos a rostos és a magas cukortartalmú táplálék, és a túlzott fûszerezés. Vérzõ fekélynél inkább pépes, fehérje- és kalóriadús táplálékot adunk, nem vérzõ fekélynél erre nincs szükség. Mindenképpen fontos azonban. hogy kiiktassuk a füstölt húst, a sajtot és a kolbászt, mert az ezekben jelenlévõ rákkeltõ anyagok kedvezõtlenül hatnak az amúgy is beteg gyomorra.
 2. Meg kell próbálnunk a beteget lelkileg gyógyítani. Használjunk olyan gyógynövényeket, amelyek a) erõstik az idegeket, b) megszüntetik a félelmet, c) gyógyítják a depressziót és d) áthangolják a beteget a pesszimizmusból az optimizmusba. A lelki-szellemi áthangolás a tudatnak alfa szintre történõ merülésével kezdõdik, melynek technikáját az ismert módszerrel sajátíthatják el, s a beteg félhangosan mondogassa magának 50 X naponta, hogy "napról napra jobban érzem magam". Arra is meg kell tanítani, hogy honnan vegye ehhez a gyógyprogramhoz az energiát. Ez nagyon fontos.
 3. A gyógynövények, amelyek erõsítikaz idegeket, a szurokfû, a levendula és a kamilla. A "zöld szeduxen" a - citromfû - feszültségoldó; fontos a minimális adagolása. A depressziót csökkentõ növények közé tartozik az orbáncfû, amely helyileg az összehúzó hatása miatt is kitûnõ gyógyszer. A bazsalikom pedig segít a pozitív gondolkodásban.
 4. Amikor a beteg már diétázik és lelkileg is megnyugodott, akkor jöhetnek a belsõleg alkalmazott gyógynövények. Olyan gyógynövénykeveréket alkalmazzunk, amely összehúzó (a fekély részeit össze is kell húzni, hogy minél kisebb legyen), gyulladáscsökkentõ (hogy megszûnjön a gyulladás), hámosító (hogy a fekély behegedjen) és fertõtlenítõ.

1. Recept:
 • orbáncfû: 150 gramm,
 • apróbojtorján: 50 gramm,
Két-három evõkanálnyit leforrázunk fél liter vízzel 25 percig állni hagyjuk, majd leszûrjük. Nem isszuk meg egyszerre, hanem napközben lassan, kortyonként fogyasztjuk, mindig éhgyomorra, mert így fejti ki maximális hatását.

2. Recept:
 • körömvirág: 30 gramm,
 • csalán: 30 gramm,
 • orbáncfû: 40 gramm,
A teát hasonlóan készítjük és adagoljuk, mint az elõzõt. Ebben a keverékben jól érvényesül a körömvirág gyulladás gátló hatása, az U-vitamin és az orbáncfû fantasztikus antidepresszív, gyulladáscsökkentõ és hámosító tulajdonsága. Alkalmazzunk gyomorsavcsökkentõ szereket is. Legjobb erre a célra. a nyers burgonya (fõként a rózsakrumpli) nedvének fogyasztása. A burgonyát lereszeljük, levét kipréseljük, lehetõleg gyümölcscentrifugával. Ebbõl a lébõl naponta háromszor 1/2 dl-t fogyasszunk, az étkezések után 20 perccel. Ha közvetlenül étkezés után fogyasztanánk, a krumpli lé a gyomorsav nagy részét sem legesítené, így az ételt nem tudnánk meg emészteni.

3. Recept:
 • komló: 100 gramm,
 • macskagyökér: 100 gramm,
 • citromfû: 20 gramm,
Ez egy nyugtató tea. Ebbõl a teakeverékbõl egy teáskanálnyit leforrázunk 2 dl vízzel 20 percig állni hagyjuk, majd leszûrjük. Naponta 2-3 csészével fogyasszunk. A betegség elején vagy súlyosabb panaszok esetén egy evõkanálnyi keverékbõl is elkészíthetjük az adagot.

(forrás...)vissza egy oldalt
vissza az 'ezoterika' oldalra
A softvert csak szídhatom, de a hardwerbe bele is rúghatok !
vissza a Webújság kezdőlapjára

(c) 1997 Webújság 1615 Bp.Pf.:247. tel/fax 308-9539