Izzadás

Fitoterápia -azaz - a növények a gyógyításban

Az idegerõsítõ gyógynövények igen hatásosak, ebben az esetben is, de hosszabb ideig kell õket alkalmazni, amíg a várt gyógyhatás bekövetkezik. Vannak olyan gyógynövények, amelyek harmonizálják a test-lélek mûködését. Ilyen gyógynövény a bazsalikom. Kimondottan nyugtató idegerõsítõ gyógynövények a citromfû, a galagonyavirág, a levendula és a szurokfû.

Van két olyan növény is, amelynek a belsõ alkalmazása csökkenti az izzadást, ilyen az orvosi zsálya és az izsóp. A klinikai kísérletek azt bizonyítják, hogy a vizes, de fõleg a szeszes kivonataik csökkentik az izzadást. A tea megivása után 2-3 órával érik el a maximális hatásukat és az 3 napig tart.
1. Recept:

A zsálya adagolása: 1 evõ kanálnyi mennyiséget 5 percig fõzünk 2 dl vízben, majd 10 percig hagyjuk még ázni, végül leszûrjük.


Minden harmadik napon. igyunk ilyen mennyiséget. Ha fokozni szeretnénk a hatását, akkor kombináljuk izsóppal.

2. Recept:
  • orvosi zsálya 80 gramm,
  • izsóp 20gramm,

A teát úgy készítjük és úgy adagoljuk, mint a zsályát

3. Recept: (a pszichés feszültség csökkentésére)
  • citromfû l0 gramm,
  • galagonyavirág 50 gramm,
  • szurokfû 40 gramm,
A tea elkészítése és adagolása: eleinte 1 evõkanállal, ha jobban vagyunk, akkor elég 1 teáskanálnyit leforrázni 2 dl vízzel, 20 percig hagyjuk ázni, leszûrjük. 30 perccel azelõtt igyuk, amikor feltehetõleg izzadni fogunk.
Segíthet külsõleg még a gyógyfürdõ, melyet cserzõanyagokat tartalmazó teakeverékbõl készítsünk. A cserzõanyagok összehúzzák a verejtékmirigyeket és ezáltal is csökken az izzadás.

4. Recept:
  • apróbojtorján 50 gramm,
  • orvosi zsálya 20 gramm,
  • tölgyfakéreg 30 gramm,
4 evõkanálnyi mennyiséget 15 percig fõzünk 1 liter vízben. A leszûrt fõzetet a kádba eresztett meleg vízhez keverjük, és ebben tartózkodunk 15-20 percig.

(forrás...)vissza egy oldalt
vissza az 'ezoterika' oldalra
Not enough memory.....
vissza a Webújság kezdőlapjára

(c) 1997 Webújság 1615 Bp.Pf.:247. tel/fax 308-9539