Szájüregben elõforduló betegségek

Fitoterápia -azaz - a növények a gyógyításban

Elég gyakoriak a szájüreg betegségei, fõleg a gyulladások. Ide tartozik a torokgyulladás, a garatgyulladás, az ínygyulladás, amely általában hosszú ideig tartó paradentózis, továbbá a mandulagyulladás, a foghúzás utáni sebek és a fehér foltokkal megnyilvánuló aftózisok.

A gyógynövények vizes kivonatai minden esetben jótékonyan hatnak, mivel vannak olyan gyógynövények, amelyek fertõtlenítik a szájüreg nyálkahártyáját, sõt antibakteriális hatásuk némely gyógy növénynél konkurál a széles spektrumú antibiotikumok hatásával (pl. az apróbojtorján). Egyes gyógynövények hatóanyagai, pl. a cserzöanyagok, úgy fertõtlenítenek, hogy összehúzzák a fellazult és megrepedezett nyálkahártyát. Valójában denaturálják a fehérjéket, mivel a nyálkahártya felületén védõfilmet alkotnak, és ez alatt a film alatt hamarább begyógyul a gyulladásban lévõ réteg. Az illóolajokat tartalmazó gyógynövények (pl. a kakukkfû, az. orvosi zsálya, az orvosi izsóp, a mentanövények stb.) a fertõtlenítésen kívül a szájban lejátszódó gyulladás okozta kellemetlen bûzöket is megszüntetik. Összehúzó tulajdonságuk révén három vagy négyféle hatást is gyakorolnak. Az aftózisoknál - ezek fájós fehér foltocskák a szájüregben - is segítenek az említett gyógynövények, de nemcsak a szájüregre kell gondolni - mint általában a többi szájüregbetegségnél is -, hanem arra, hogy az egész szervezet beteg, és majdnem minimumra csökkent a szervezet ellenálló képessége.

Ezt viszont úgy lehet visszaszerezni, hogy többet törõdünk saját magunkkal. A pihenés és a munka összhangban legyen, az alvás rovására ne tévézzünk mindennap éjfélig, mindennap rendszeresen legalább l0 percig erõsítõ testgyakorlatokat végezzünk, iktassuk ki az életünkbõl az alkoholt és a dohányzást, amely éppen az immunrendszerünket károsítja. C-vitamin-tabletták helyett fogyasszunk inkább több zöldséget és gyümölcsöt, mert az ezekben található természetes C-vitamin hatásosabb, mint a drazsé. A szájüregben elõforduló gyulladások kezelésére a teljesség kedvéért megemlítjük még a nyálkákat tartalmazó gyógynövényeket (pl. orvosi zilizgyökér-levél, papsajtlevél, lenmag stb.). Ezekbõl csak 6-8 órás hideg vízben való áztatással készítsünk teát, mivel a bennük lévõ keményítõ kocsonyássá, s ezért használhatatlanná tenné italunkat. E növényekben található bevonók a szájüregben lévõ gyulladásos nyálkahártyát megnyugtatják, gyulladás gátlókként hatnak. Praktikus szempontból a következõ gyógynövényeket külön-külön vagy egymással kombinálva ajánlatos alkalmazni:
  • apróbojtorján,
  • orvosi izsóp,
  • orvosi zsálya,
  • kamilla,
  • kakukkfû,
  • mezei zsurló,
  • tölgyfakéreg,
  • orvosi zilizgyökér.

A szintetikus gyógyszerek csoportjában kevés gargarizáló szer létezik, ennél jóval szélesebb körû a választék gyógynövények csoportjában, csak élni kell velük.

(forrás...)vissza egy oldalt
vissza az 'ezoterika' oldalra
Ilyenek az ékezetek? - : =' ~ ˇ ^  ´ ¨ ´ .....
vissza a Webújság kezdőlapjára

(c) 1997 Webújság 1615 Bp.Pf.:247. tel/fax 308-9539