A vérszegénység (sápkór) azt
jelenti, hogy csökken a vörös vérsejtek
száma vagy a vörös vérsejtek festék
anyaga, a hemoglobin. A vörös vérsejtek száma
l mm3-ben a férfiaknál kb. 4.000.000,
a nõknél kb. 4.500.000. Ha kevesebb van belõlük,
akkor beszélünk enyhébb vagy komolyabb vérszegénységrõl.
A vérszegénység tünetei közé
tartozik a sápadtság, a gyengeség, a szédülés
és az ájulásra való hajlam, a kimerültség
stb.
AZ OKOK:
Az okai közé tartozik e1sõsorban a helytelen táplálkozás, amikor nem kerül be a szervezetbe minden olyan anyag, amely a vérképzõdéshez szükséges. Ez gyakori lehet a lányoknál és a fiatal asszonyoknál, akik állandóan féltik a vonalaikat, és mindenféle fogyókúrás receptekkel sanyargatják a testüket. A további okok lehetnek az egyoldalú táplálkozás, a vitaminok és az ásványi anyagok hiánya, de valójában ez is a rossz táplálkozáshoz tartozik. Valaki lehet vérszegény azért, mert a szervezet egy pontján folyamatosan elszivárog a vér, pl. egy vérzõ gyomornál vagy egy patkóbélfekélynél stb. Vérszegénység léphet fel akkor is, ha kevés a gyomorsav, ilyenkor a táplálék hiába vasban dús, a vérképzéshez szükséges vas csak savas környezetbõl tud felszívódni a vérkeringésbe.
További okok közé sorolható az a tény
is, hogy egyes szintetikus gyógy szerek hosszú távú
szedése is okozhat vérszegénységet.
A vérszegénység oka nemcsak a vashiány
lehet. Az anémia komo1yabb formája az ún.
vészes vérszegénység (anémia
pernicióza), amikor a szervezet B 12-vitamin-hiányban.
szenved. Ennek oka. hogy vagy nincs a táplálékban
valamilyen vitamin, vagy valami oknál fogva nem szívódik
fel a vérkeringésbe.
KEZELÉSI FORMÁK:
A vérszegénység fitoterápiás kezelését sokszor megzavarja az a tény, hogy elterjedt az a téves nézet, miszerint akinek kevés a vörös vérsejtje, az igyon vörös bort. Tudományosan nincs megalapozva ez az állítás. A vörös borban van ugyan vas, mégsem gyógyítja a vérszegénységet; azon egyszerû oknál fogva, hogy csak két vegyértékû vas van benne, amely nem szívódik fel teljesen az emésztõrend szerbõl a vérkeringésbe, vagyis nem tudja a szervezetünk hasznosítani. Minden modern, a vérszegénységet gyógyító gyógyszerben három vegyértékû vas van, és sokszor még citromsavval is dúsítják, biztosítva a savanyú közeget, amelybõl a vas maradéktalanul felszívódik. A vérszegénység fitoterápiás kezelése két irányban halad:
1. Az elsõ út az, amikor igyekszünk olyan gyógy növényeket adni, amelyek nemcsak vasat (Fe), de más ásványi elemet is tartalmaznak, például kobaltot (Co), rezet (Cu) és cinket (Zn) is. Ide tartozik a csalán (vasat [Fe] tartalmaz), a fehérbab, (héja kobaltot, valamint rezet és nikkelt is tartalmaz a virágpor, amely vasat, rezet. kobaltot, magnéziumot, ként, foszfort és káliumot tartalmaz, továbbá a csíráztatott magvak. Melyik csíra tartalmazza ezeket az elemeket? A legfontosabbak a búza (Fe, Zn), az árpa (Fe, Zn, Mg), a zab (Fe, Zn, Mg) és a rozs (Fe, Mg). Ajánljuk még a Béres-cseppeket is, amelyek szintén tartalmazzák a vér képzõdéshez szükséges elemekét.
2. A másik csoportba tartoznak azok a gyógynövények, amelyek nem közvetlenül, hanem másodlagosan segítenek. Ide tartoznak a keserû anyagokat tartalmazó gyógynövények, a keserû és egyben aromatikus illóolajokat tartalmazó gyógynövények, valamint az aromatikus hatóanyagokat tartalmazó gyógynövények. A hatás mechanizmusuk abban rejlik, hogy elõször is javítják az étvágyat, és az étvágytalan egyének, fõleg a fiatal, sápadt arcú lányok többet esznek olyan táplálékból, amely a vérképzõdéshez szükséges. Meg kell említeni, hogy a vegetáriánus vérszegények is egyenek néha húst (szárnyasat - pl. csibét), mert az egy oldalú koszt vérszegénységhez vezet. Tudniillik éppen a húsban van az a külsõ faktor, amelynek kapcsolódnia kell a szervezetben lévõ belsõ faktorhoz, hogy a vérképzõdés normális legyen.
Nézzük a másodlagosan alkalmaz ható
gyógynövényeket. Vannak csak keserû anyagokat
tartalmazó gyógy növények (amára),
mint pl. az ezerjófû, a tárnics
és a vidrafû (ezeket nem nagyon kedvelik a
betegek, mert nagyon keserûek, ezért ajánlatos
az illó olajokat tartalmazó növényekkel
keverni, mert így kellemesebb és jobb ízûek).
Illóolajat is tartalmaznak a keserû-aromatikus növények
(aromatikus amarák), mint pl. a kálmos, az
angyalfû, a benedekfû, a pemetefû
és a fehér ürömfû (ezeket
nagyon kedvelik a betegek, mert enyhén keserûek és
kellemesen fûszeres illatúak). A legkedveltebbek
az illatos (aromatikus) növények: a kakukkfû,
az édeskömény, a koriander, a
szurokfû stb. Valójában az összes
fûszer (ezek ki váló étvágyjavítók,
és szívesen alkalmazzák a betegek, de jó,
ha csipetnyi keserû anyagokat tartalmazó növényeket
keverünk hozzá, hogy a hatásuk fokozottabb
legyen).
A KEZELÉS ALAPSZABÁLYA:
Ahhoz, hogy az említett gyógynövények
kifejthessék hatásukat, két alap szabályt
kell feltétlenül betartani:
1. Sohasem szabad az étvágygerjesztõ teákat édesíteni, mert a keserû és az aromatikus anyagok tartalma tudja legjobban ingerelni a szájban az ízlelõ receptorokat, és ezáltal indul el az emésztõnedvek képzõdése, így a gyomorsavé is, mely az étvágyért felelõs 2. Mindig 20-30 perccel étkezés elõtt kell meginni a teát, hogy az emésztõrendszer mirigyeinek legyen elegendõ ideje, az emésztõnedvek maximális termelésére. |
HÁZILAG ELKÉSZÍTHETÕ TEÁK:
1. recept
| A tea elkészítése és adagolása: 1 kávéskanálnyi gyógynövénykeveréket 6-8 órán keresztül áztatunk 2 dl langyos vízben, majd szûrjük le, és édesítés nélkül, 20-30 perccel étkezés elõtt fogyasszuk. Minden alkalommal frissen készítendõ. | ||
| |||
2. recept: (anémiát gyógyító teakeverék)
| A tea elkészítése és adagolása; 1 evõkanálnyi mennyiséget 6-8 órán át áztatunk 2 dl vízben, öntünk hozzá még 2 dl vizet, öt percig fõzzük, majd leszûrjük. Két részre osztva, édesítés nélkül, étkezés elõtt 20-30 perccel fogyasztjuk. | ||
|
A VÉSZES VÉRSZEGÉNYSÉG GYÓGYÍTÁSA:
A B 12-vitamin-hiány miatt
kialakult anémiát csíráztatott magvakkal
kell kezelni. amelyek B 12-viramint tartalmaznak, vagy B 12-vitamin-injekciókkal.
A csíráztatott magvakon kívül B 12-vitamint
tartalmaz az élesztõ. Aki nem szereti a nyers élesztõt,
dolgozza be szójás kenõkbe, Ahhoz viszont,
hogy a B I 2-vitamint szervezetünk ki tudja használni,
kell a folsav (levélsav), de kell a többi B-vitamin
is, pl. a B9-es vitamin, amely megtalálható a csíráztatott
magvakban, az élesztõben és a nyers zöldségek
leveleiben is. A vérszegénység kezelése
nem egyszerû feladat, a kezelés hatékonyságát
pedig legjobban úgy tudjuk ellenõrizni, ha a beteg
a kezelés elõtt, közben és végén
ellenõrizteti vérképét mert ez az
egyik legjellemzõbb adat. Ugyanakkor a tünetek elmaradása
is jelzi, hogy a vérszegénység javulóban
van.
(forrás...) |