Ha van valami amit a keselyű mindennél jobban utál, akkor az az üvegszem.

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS-hoz szükséges feltételek, ügyintézés folyamata.

Sokan azért húzodoznak saját vállalkozásuk beinditásától, mert nem tudják hogyan kezdjenek hozzá. Ez a közlemény segít eligazodni az ügyintézés menetében.

elsö lépés: ha teheti, a vállalkozás kezdetén tartsa meg a fõállását és csak munkaviszony mellett, kiegészítõ tevékenységként gyakorolja iparát. Igy lehetõsége lesz felmérni

Ha kénytelen azonnal fõállásban vállalkozni, akkor sajnos legkevesebb havi 2.600 ft. társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie, 57.600 ft.-os jövedelemig. E fölött 900 ezer ft.-ig az adóköteles jövedelem 54%-át -havonta ennek 1/12-ed részét- kell a TB-nek befizetnie. De ezt most nem részletezzük, ugyanis a járulékfizetési kötelezettségekrõl és válltozásokról pontos tájékoztatást ad a TB Igazgatóság a nyilvántartási -törzs- szám kiadásakor (lásd alább).

második lépés: Vásároljon a póstán hatósági erkölcsi bizonyitvány kérö lapot, a megfelelõ cimletü okmánybélyeggel. Azt kitöltve ajánlott levélben küldje be a

Belügyminisztériumba. (ennek feltétele: betöltött 18. életév, büntetlen ekõélet)

Miközben vár az erkölcsi bizonyitványra (kb.1-3 hét), fáradjon el a legközelebbi nyomtatványboltba, ahol vásároljon pénztárkönyvet, számla és nyugtatömböt, valamint adóalany bejelentkezési nyomtatványt.

harmadik lépés: Amikor az erkölcsi bizonyítvány megérkezik keresse fel a lakóhelye szerinti illetékes önkormányzatot, vagy ügyfélszolgálati irodát, ahol azonnal kiállítják Önnek a vállalkozói igazolványát (legyen önnél: személyi igazolvány, 300 ft.-os okmánybélyeg).

negyedik lépés: Készüljön fel arra, hogy a személyes adatokon kívül fel kell tüntetnie azt is, hogy mire kíván vállalkozni és hol lesz a telephelye. Ez utóbbi lehet a lakáscíme is, feltéve, hogy olyan tevékenységet választ, ami nincsen külön telephelyhez kötve. Egyserre több mindenre is vállalkozhat, ha van megfelelõ szakképzettsége, vagy alkalmaz ilyen végzettségü munkatársat (igazolni kell pl.:szakmunkásképzõ bizonyitvány), vagy olyat választ ami nincsen szakképzettséghez kötve (ezeknek a tevékenységeknek egy 150 féle

tevékenységet tartalmazó jegyzéke található a 13. ajánlatunkban).

Miért érdemes többféle tevékenységet felvezettetni a vállalkozói igazolványba? -mert akkor függetlenül attól, hogy van-e megrendelése többféle költséget jogosult elszámolni vállalkozásának nyeresége terhére.. Ennek egyenes következménye, hogy könyvelésében csökken az eredmény, bár ön megtermelte, de el is költötte a pénzt-igy kevesebb az adóköteles jövedelme. Sokféle költséget számolhat el, ami kimutathatóan kapcsolódik a vállalkozásához. Érdemes tanulmányozni az adótörvény ezzel kapcsolatos paragrafusait.

Az sem baj ha késöbb jut eszébe egy ujjabb vállalkozási terület, bármikor módosíthatja bõvitheti a vállalkozói igazolványát. Ha uj dologba kezd ennek bejelentése kötelezõ !

ötödik lépés: A vállalkozói igazolvánnyal, az adóalany bejelentkezési nyomtatvánnyal és a pénztárkönyvvel eggyütt keresse fel a területileg illetékes Adófelügyelõséget (cimét megadják az önkormányzati-polgármesteri hivatalban), ahol hitelesítik a pénztárkönyvet és adnak egy adószámot.

hatodik lépés: Az adószám birtokában nyisson folyószámlát, egy a müködési területéhez közel esõ pénzintézetben.

hetedik lépés: A vállalkozói igazolvány fénymésolatát küldje el (vagy személyesen vigye be) a területileg illetékes Társadalombiztositási Igazgatósághoz, s kérjen TB nyilvántartási számot, valamint befizetési csekket. (a Bp.-i TBI címe: VIII.Fiumei u.19/a).

nyolcadil lépés: Csináltasson pecséret, melyen szerepelnie kell: neve, bejelentett telephelye, adószáma. De feltüntetheti rajta a vállalkozása profilját, számlaszámát is.

Ezenkívül szüksége lesz még egy könyvelõre, aki felvilágosítást tud adni arról is, hogy mi minden számolható el köktségként az Ön esetében. (Feltétlenül ügyeljen arra, hogy a könyvelõvel irásbeli megállapodás -megbízás- szülessen amiben Ö vállalja a könyvelésben esetleg elõforduló hibákért a felelõsséget!)

végezetül: figyelmébe ajánljuk információs anyagainkat, melyek segitik Önt a sikeres vállalkozásban, vagy annak kiválasztásában.


vissza egy oldalt

Vissza a Webújság kezdőlapjára

© 1997 Webujság |